Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων με τα YubiKeys

Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν αποτελούν “προνόμιο” ή πρόβλημα μόνο των κολοσσών τεχνολογίας, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή κυβερνήσεων. Αν είναι κάτι βέβαιο στον κόσμο του διαδικτύου αυτό είναι πως δεν είναι κανείς ασφαλής.

Είναι λογικό να συμπεράνει κανείς το αντίθετο καθώς τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων που φτάνουν στα αυτιά μας είναι εναντίον των προαναφερθέντων αντί για το λογιστήριο της γειτονιάς, το πανεπιστήμιο, ή την εταιρία που εργαζόμαστε. Η πραγματικότητα όμως έχει αποδείξει πως παρά τον “θόρυβο” που προκαλούν οι ειδήσεις επιθέσεων στη Google, Μicrosoft ή κρατικούς φορείς, οι πιθανότητες και τα περιστατικά παραβιάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ περισσότερα. Οι συνέπειες αυτών των παραβιάσεων είναι συχνά βαρύτερες για όλους εμάς καθώς ποικίλουν από κλοπή δεδομένων και οικονομικές απώλειες μέχρι ζημία στη φήμη της επιχείρησης.

Γιατί είναι ευάλωτες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά ως στόχος επιθέσεων στην Ευρώπη. Το 2021, βρέθηκε στην 5η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες επιθέσεις phishing. Επιπλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ransomware. Δηλαδή επιθέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την κλοπή δεδομένων για τα οποία πρέπει να καταβληθούν λύτρα ώστε να επιστραφούν. Το ύψος των ποσών μπορεί να είναι δυσβάσταχτο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ποιές είναι οι αιτίες για την τεράστια αύξηση των επιθέσεων;

Βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη πόρων ώστε να επενδυθούν στην ασφάλεια. Ασφαλώς αυτό αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει κατανόηση για τη σπουδαιότητα του cybersecurity και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος (cybersecurity awareness), κάτι στο οποίο υστερεί η χώρα μας και αποτελεί επίσης σοβαρή αιτία για τα ποσοστά παραβιάσεων.

Ένας άλλος λόγος είναι πως δυστυχώς οι ΜμΕ είναι εύκολη λεία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με μεγαλύτερες εταιρείες συνεπώς η επίθεση και εν συνεχεία η πρόσβαση σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα είναι απλή υπόθεση για έμπειρους hackers.
O ανθρώπινος παράγοντας είναι το κοινό σημείο σε επιθέσεις επιχειρήσεων στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για αποτέλεσμα της ελλιπούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης που παρέχεται σε στελέχη ακόμη και ως προς γνωστές μεθόδους υποκλοπής στοιχείων όπως το phishing.

Εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως τα βασικά ζητούμενα ώστε να βρεθεί μία λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνοψίζονται στα εξής, προσιτή επένδυση, αποτελεσματικότητα και ευκολία στην εφαρμογή.

Η λύση – YubiKeys κλειδιά ασφαλείας.

Η χρήση των YubiKeys για MFA μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα από κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις. Απαιτώντας από τους χρήστες να παρέχουν μια πρόσθετη μορφή ελέγχου ταυτότητας, το YubiKey μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από επιθέσεις phishing, καθώς οι χρήστες θα πρέπει να κατέχουν φυσικά το YubiKey για να πιστοποιήσουν τον έλεγχο ταυτότητας.

Τα YubiKeys είναι μικρές συσκευές που συνδέονται σε έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή και παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας στη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης σε websites, της πρόσβασης σε VPN, της πιστοποίησης συναλλαγών, πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Ξεκινήστε το χτίσιμο της κυβερνοασφάλειας σας εύκολα, οικονομικά και αποτελεσματικά με τα δικά σας YubiKeys εδώ.

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404