Ασφάλεια στα κινητά.

Χάκαραν το κινητό μου ή όχι και γιατί συμβαίνει αυτό ; Τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε έξυπνες φορητές συσκευές ικανές να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν σε φορητούς υπολογιστές και PC. Δυστυχώς τα χρησιμοποιούμε σχεδόν για τα πάντα όπως για να φωτογραφίσουμε, για το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, για τα social media, για τις ηλεκτρονικές πληρωμές… και πάρα πολλά ακόμα.

Αυτό το καθιστά ελκυστικό σε προσπάθειες υποκλοπής των προσωπικών μας δεδομένων από κακόβουλους χρήστες με στόχο συνήθως τα οικονομικά οφέλη και οχι μόνο.

Πώς παραβιάζετε το τηλέφωνό σας.

Στην πραγματικότητα με αμέτρητους τρόπους. Μια από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται οι κυβερνοεγκληματίες για να παραβιάσουν τη συσκευή είναι μέσω email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και κακόβουλα μηνύματα emails (malspam) που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μόλις o χρήστης κάνει κλικ στο συνημμένο ή στο σύνδεσμο (ο οποίος στη συνέχεια κατεβάζει το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του), το κακόβουλο λογισμικό επιτρέπει στους χάκερ να πάρουν τον έλεγχο της συσκευής σας.

Μια άλλη μέθοδος είναι η αντιγραφή ιστοσελίδων δημοφιλών εταιρειών ή οργανισμών – αυτές οι ιστοσελίδες αντίγραφα είναι γεμάτες με κακόβουλους συνδέσμους που, μόλις κάνετε κλικ, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Πώς θα ξέρω αν το κινητό μου έχει παραβιαστεί ;

«Το συχνότερο δείγμα παραβίασης ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας κινητής συσκευής είναι:

  1. η μπαταρία αδειάζει πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
  2. καταναλώση περισσότερων δεδομένων από το συνηθισμένο παρόλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο internet δεν έχουν αλλάξει
  3. η λειτουργία GPS ή η χρήση δεδομένων (είτε το Wi-Fi είτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) φαίνεται να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται από μόνη της
  4. τυχαία αναδυόμενα διαφημιστικά παράθυρα ή άγνωστες εφαρμογές εγκαθίστανται χωρίς να το επιτρέψετε», λέει ο ερευνητής κακόβουλου λογισμικού της ESET, Lukas Stefanko.
  5. εφαρμογές που προηγουμένως λειτουργούσαν μια χαρά αρχίζουν να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά, όπως ξαφνική εκκίνηση, κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας και εμφάνιση απροσδόκητων σφαλμάτων.

Ωστόσο, λέει ο Stefanko, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις εφαρμογές – μπορεί να παρατηρήσετε ότι και το smartphone σας και το σύστημά του αρχίζουν να συμπεριφέρονται περίεργα.

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404