Οι κίνδυνοι του ψηφιακού κόσμου

Οι κίνδυνοι του ψηφιακού κόσμου είναι γνωστοί σε όλους μας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει η τεχνική κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν επιτήδειοι να προκαλέσουν «πονοκεφάλους» υπάρχει η επίγνωση ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ομολογουμένως -ειδικά στην Ελλάδα- τα επίπεδα του cyber awareness δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Υπάρχουν δύο τύποι χρηστών στον ψηφιακό κόσμο, ο 1ος είναι αυτός που προνοεί ή για να το θέσουμε με απλά λόγια πιστεύει στη φράση «better safe than sorry». Ο 2ος ρισκάρει είτε συνειδητά είτε όχι, συνήθως παίρνει αποφάσεις αφού βρεθεί σε δεινή θέση.
Έρχεται κάποια στιγμή στο μυαλό όλων μας όταν εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας αγοράς που «ζυγίζουμε» τα υπέρ και τα κατά βάσει κόστους. Εδώ ακριβώς είναι που ο τύπος Νο1 θα κατανοήσει πως το κόστος ενδεχόμενης ζημίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο χρήστης Νο2 θα συνεχίσει να πιστεύει ότι δεν θα πέσει θύμα επίθεσης ποτέ, συνεπώς οι ψευδαισθήσεις του θα του κοστίσουν ακριβά σε σχέση με την «επένδυση» σε ένα μέτρο προστασίας .

Κατανόηση της κατάστασης

Πριν εξερευνήσουμε τα οφέλη ενός YubiKey, ας κατανοήσουμε το τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Καθημερινά, αμέτρητα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, κακόβουλο λογισμικό και επιθέσεις ransomware στοχεύουν άτομα σαν εσάς. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν έξυπνες τακτικές για να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες, τα οικονομικά σας δεδομένα και ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές σας.

Ένα παράδειγμα επίθεσης phishing

Οι επιθέσεις phishing είναι μια συνηθισμένη απειλή. Φανταστείτε να λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από την τράπεζά σας και σας ζητά να ενημερώσετε τα στοιχεία σύνδεσής σας. Φαίνεται γνήσιο, αλλά πρόκειται για παγίδα. Χωρίς την προστασία του YubiKey, μπορεί να δώσετε άθελά σας τις πληροφορίες σας σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Το κόστος; Σταδιακή «αφαίμαξη» του λογαριασμού και μια χρονοβόρα διαδικασία για την ανάκτηση -εφόσον αυτό είναι δυνατό- των απωλειών σας.
Έστω λοιπόν πως έχετε επιλέξει να επενδύσετε σε ένα Yubikey, του οποίου το κόστος ανέρχεται στα 25-29EUR, για τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές σας. Μια μέρα, λαμβάνετε ένα ύποπτο email που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την τράπεζα σας και ζητά τα διαπιστευτήρια σας. Ακόμη κι αν έχετε ξεγελαστεί το κλειδί θα σας προστατεύσει. Τα οικονομικά σας παραμένουν ασφαλή και αποφεύγετε τη δοκιμασία της αντιμετώπισης ενός παραβιασμένου λογαριασμού.
Το YubiKey σας έσωσε τα χρήματα σας ή με άλλα λόγια τα 25EUR σας έσωσαν κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Ένα παράδειγμα επίθεσης κακόβουλου λογισμικού

Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αποτελούν μια άλλη σημαντική απειλή. Σκεφτείτε το εξής, κατεβάζετε εν αγνοία σας κακόβουλο λογισμικό που κλέβει τις προσωπικές σας πληροφορίες ή κρυπτογραφεί τα αρχεία σας. Χωρίς το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας του YubiKey, η συσκευή σας γίνεται πεδίο δράσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Εσείς όμως έχετε επενδύσει στο δικό σας Yubikey αξίας 25EUR. Oι λογαριασμοί (emails, cloud κλπ) που προστατεύονται με το YubiKey παραμένουν άθικτοι. Αποκαθιστάτε τα δεδομένα σας χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Στην περίπτωση που χρειαζόσασταν τη βοήθεια ενός ειδικού το κόστους θα ήταν στην καλύτερη 10x σε σχέση με την αγορά ενός κλειδιού.

Η εξυπνότερη επένδυση

Στην περίπτωση των ιδιωτών ο δισταγμός για την αγορά ενός κλειδιού είναι τουλάχιστον περιττός. Έχουμε θίξει σε παλαιότερα άρθρα πως στον ψηφιακό κόσμο είτε έχεις πέσει ήδη θύμα κυβερνοεπίθεσης είτε θα πέσεις στο μέλλον. Το κόστος ενός μόνο κλειδιού είναι ονειρικό αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις.

Συνέπειες κυβερνοεπίθεσης σε ιδιώτη Επένδυση σε Yubikey
Οικονομικό κόστος επαναφοράς 25€ – 29€*
Χρόνος επαναφοράς
Ψυχολογικό κόστος *ανά άτομο

Χρησιμοποιώντας ένα YubiKey, αποκτάτε ηρεμία, γνωρίζοντας ότι οι διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις είναι θωρακισμένες απέναντι στις πιο συνηθισμένες απειλές. Εξοικονομείτε χρήματα που διαφορετικά θα χάνονταν από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και γλιτώνετε το χρόνο και το άγχος που συνεπάγεται η αντιμετώπιση των συνεπειών μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Μην περιμένετε μέχρι να γίνετε θύμα – επενδύστε σε ένα YubiKey και ενισχύστε την ηλεκτρονική σας άμυνα σήμερα. Επέλεξε το YubiKey που σου ταιριάζει, εδώ

Μοιράσου το άρθρο!

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404