Η ΕΕ εστιάζει την προσοχή της στην κυβερνοασφάλεια όλο και περισσότερο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια, εισάγοντας νέους κανονισμούς που αποσκοπούν στην προστασία κρίσιμων υποδομών και στην ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων. Μάλιστα, η προσοχή της ΕΕ στην κυβερνοασφάλεια και η επιτακτικότητα κάποιων μέτρων ερμηνεύονται από πολλούς ως προάγγελοι ακόμη περισσότερων και καθολικών κανονισμών. Η οδηγία για τα συστήματα δικτύων και πληροφοριών (οδηγία NIS) και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) αποτελούν δύο βασικά παραδείγματα αυτών των κανονισμών. Η οδηγία NIS, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2018, απαιτεί από τους οργανισμούς σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές, να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας. Η DSA, η οποία εγκρίθηκε το 2022, εισάγει νέες υποχρεώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τους διαμεσολαβητές για την αντιμετώπιση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου και δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.
Το 2023 η ΕΕ άρχισε να χτυπά το καμπανάκι και να “πιέζει” για την υιοθέτηση και ορθή καθολική εφαρμογή των παραπάνω κανονισμών. Οι εν λόγω κανονισμοί έχουν επιπτώσεις για τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, απαιτώντας από αυτούς να προσαρμόσουν τις πρακτικές και τις διαδικασίες τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ώστε να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις. Τα YubiKeys μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των οργανισμών ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, παρέχοντας ισχυρή πιστοποίηση ταυτότητας και προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Η αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης (ΖΤΑ).
Στον φυσικό κόσμο δεν είναι τίποτα ασφαλές, είναι λογικό δυστυχώς να ισχύει το ίδιο και για τον ψηφιακό. Συνεπώς ένα μοντέλο όπως αυτό της μηδενικής εμπιστοσύνης φέρεται να είναι η λύση που δεν θα εξαφανίσει αλλά σίγουρα θα μειώσει δραματικά τις περιπτώσεις παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο.
Η αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης (ZTA) έχει κερδίσει έδαφος ως ένα μοντέλο ασφάλειας που υποθέτει ότι κανένας χρήστης ή συσκευή δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται έμπιστος. Η ZTA επαληθεύει συνεχώς την ταυτότητα και τα δικαιώματα πρόσβασης όλων των χρηστών, διασφαλίζοντας ότι μόνο όσοι έχουν εξουσιοδότηση μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και πόρους.
Η επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
To 2023 η τεχνητή νοημοσύνη “τάραξε” τα νερά με πλατφόρμες όπως το ChatGPT. Για πρώτη φορά το συντριπτικό ποσοστό του κόσμου είδε στην πράξη τη δύναμη του AI. Ασφαλώς όσοι παρακολουθούν στενά τα δρώμενα όλα αυτά τα χρόνια δεν έπεσαν από τα σύννεφα με την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Όπως ήταν αναμενόμενο το ΑΙ είναι για τα καλά και στον κλάδο του cybersecurity, για την ακρίβεια φέρνει την επανάσταση. Αυτοματοποιώντας την ανίχνευση και την αντιμετώπιση απειλών, επιτρέποντας στους οργανισμούς να εντοπίζουν και να μετριάζουν αποτελεσματικότερα τις κυβερνοεπιθέσεις. Τα εργαλεία που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να αποκαλύπτουν μοτίβα και ανωμαλίες που μπορεί να υποδεικνύουν κακόβουλη δραστηριότητα. Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη είναι ασφαλές να θεωρήσουμε πως είμαστε μόνο στην αρχή…
Η αυξανόμενη σημασία της ασφάλειας στο cloud.
Με την αυξανόμενη υιοθέτηση του cloud από εταιρίες και ιδιώτες, η ασφάλεια του έχει γίνει ένας κρίσιμος τομέας. Οι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα για την προστασία των δεδομένων και πληροφοριών που αποθηκεύουν στο cloud, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς περί απορρήτου.
To 2023 δεν ήταν μία καλή χρονιά για τον συγκεκριμένο τομέα. Διαπιστώθηκε πως πάνω από το ένα τρίτο (39%) των επιχειρήσεων υπέστησαν παραβίαση δεδομένων στο cloud περιβάλλον τους, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 35% που προέκυψε το 2022. Βεβαίως αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραβιάσεων εξακολουθεί να εμφανίζεται στις πράξεις και στην αντίληψη του μέσου χρήστη. Η ίδια μελέτη απέδειξε με ποσοστό της τάξης του 55% από όσους συμμετείχαν στην έρευνα πως το ανθρώπινο λάθος ήταν η κύρια αιτία παραβίασης.
Η ταυτοποίηση πολλών παραγόντων είναι πλέον καθημερινή συνήθεια.
Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) έχει αναδειχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο των στρατηγικών cybersecurity, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας πέρα από τις παραδοσιακές συνδέσεις με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. To MFA απαιτεί από τους χρήστες να παρέχουν πρόσθετους παράγοντες επαλήθευσης, καθιστώντας σημαντικά πιο δύσκολο για τους επιτήδειους να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς.
Tα YubiKeys έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των λύσεων ασφαλείας που βασίζονται σε hardware. Η ευκολία χρήσης τους και η συμβατότητά τους με διάφορες πλατφόρμες τα καθιστούν ιδανική λύση για οργανισμούς και ιδιώτες που επιθυμούν να χτίσουν ένα οχυρό κυβερνοασφάλειας.