Στόχος της Google είναι η πλήρης εξάλειψη της χρήσης κωδικών πρόσβασης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο ιστολόγιο της Google, οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών, καθώς είναι εύκολο να παραβιαστούν, δύσκολο να τους θυμάται κανείς και δύσκολη η διαχείρισή τους.

Παρότι πολλοί χρήστες προσπαθούν να σκέφτονται μακροσκελείς και περίπλοκους κωδικούς, αυτή ακριβώς η τάση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, καθώς όσο συνθετότερος ο κωδικός πρόσβασης, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να τον χρησιμοποιήσουν σε πολλαπλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς. Οπότε, σε περίπτωση που υποκλαπούν τα στοιχεία πρόσβασης σε ένα λογαριασμό, καθίστανται ευάλωτοι όλοι οι λογαριασμοί τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί χρήστες στράφηκαν σε προγράμματα αυτόματης δημιουργίας κωδικών, προκειμένου αυτά να σχηματίσουν ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς, καθώς και σε προγράμματα διαχείρισης κωδικών, ώστε να τους αποθηκεύουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, ανάμεσά τους και ο Google Chrome, διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, όμως αν κάποιος επιθυμεί επιπλέον ασφάλεια, μπορεί να στραφεί σε κάποια από τις διαθέσιμες συνδρομητικές υπηρεσίες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας των λογαριασμών που διατηρεί κανείς στο διαδίκτυο είναι να υπάρχει μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης όπως τα φυσικά κλειδιά ασφαλείας YubiKey, μέσω της οποίας να επιβεβαιώνεται πως το άτομο που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον όποιο διαδικτυακό λογαριασμό είναι, πράγματι, ο νόμιμος κάτοχός του.

Επαλήθευση με 2FA

Η Google ζητά εδώ και χρόνια από τους χρήστες να εγγραφούν στο σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας δύο βημάτων, προκειμένου να επιβεβαιώνουν πως είναι πράγματι οι ίδιοι που επιχειρούν να συνδεθούν στο λογαριασμό, μέσω αποστολής ειδοποίησης στο κινητό τους, κάθε φορά που συνδέονται. Όμως, σύντομα η εταιρία θα αρχίσει να εγγράφει αυτόματα τους χρήστες στο 2FA, εφόσον οι λογαριασμοί τους είναι κατάλληλα ρυθμισμένοι.

Παράλληλα, όμως, η Google αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας, τις οποίες ενσωματώνει στις συσκευές, ώστε η επαλήθευση ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων που χρησιμοποιεί να είναι μια διαδικασία απλή και ακόμη ασφαλέστερη από ό,τι ένας κωδικός πρόσβασης. Δες γιατί η Yubico έχει την απόλυτη λύση.

Ο Μαρκ Ρίσερ, διευθυντής του τομέα διαχείρισης προϊόντων, ταυτοποίησης και ασφάλειας χρηστών της Google, εξηγεί σε ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο πως μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης, η εταιρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ασφαλείς τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών της, αναφέροντας τα εξής:

“Κάποια στιγμή, ελπίζουμε πως οι κλεμμένοι κωδικοί πρόσβασης θα αποτελέσουν παρελθόν, καθώς οι κωδικοί γενικότερα θα αποτελούν πλέον παρελθόν, όμως μέχρι τότε η Google θα συνεχίσει να κρατά εσάς και τους κωδικούς σας ασφαλείς”.

Tags: ,

Μοιράσου το άρθρο!

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404