Η παρούσα κατάσταση

Η αλήθεια είναι πως κανείς δε διαθέτει μαντικές ικανότητες ή κρυστάλλινη σφαίρα για να μας απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι. Παρόλα αυτά η παρούσα κατάσταση στον κλάδο “δείχνει” τις εξελίξεις που ενδεχομένως τώρα να είναι σε νηπιακό στάδιο ή να φαντάζουν μακρινές άλλα εν τέλει θα μονοπωλήσουν στο ίσως όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ας δούμε μερικές:

Κβαντική υπολογιστική και μετα-κβαντική κρυπτογραφία*

Ο ερχομός της κβαντικής πληροφορικής υπόσχεται απεριόριστη υπολογιστική ισχύ. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη -που ακούγεται σχεδόν σαν σενάριο ταινίας- συνοδεύεται από έναν σημαντικό κίνδυνο. Απειλεί να καταστήσει παρωχημένες τις τρέχουσες τεχνικές κρυπτογράφησης. Ως απάντηση, το μέλλον της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εξαρτάται από την ανάπτυξη της μετα-κβαντικής κρυπτογραφίας. Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος κρυπτογράφησης έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις υπολογιστικές ικανότητες των κβαντικών μηχανών. Εξασφαλίζει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα παραμένουν προστατευμένα από αδιάκριτους, ακόμη και από κβαντικές επιθέσεις. Σαφώς όλα αυτά ακούγονται μακρινά, σχεδόν “τραβηγμένα”. Ας μη ξεχνάμε πως κάπως έτσι βλέπαμε στο παρελθόν και την τεχνητή νοημοσύνη…

Αντίο για πάντα στους κωδικούς πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης, που αποτελούσαν όλα αυτά τα χρόνια το θεμέλιο της ψηφιακής ασφάλειας, έχουν αρχίσει να είναι αναποτελεσματικοί. Μπορούν να παραβιαστούν, να ξεχαστούν ή ακόμη και να τους μαντέψει κάποιος. Ως αποτέλεσμα, το μέλλον της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στρέφεται προς τις μεθόδους πιστοποίησης χωρίς κωδικό πρόσβασης (passwordless protection). Τα βιομετρικά στοιχεία και ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) έρχονται να αντικαταστήσουν τον τρόπο με τον οποίο προσταυόμαστε εδώ και πολλά χρόνια.

Ασφάλεια IoT και OT

Ο πολλαπλασιασμός των συσκευών IoT (Internet of Things) και των συστημάτων επιχειρησιακής τεχνολογίας (Operational technology-OT) θα συνεχίζει να αλλάζει όχι μόνο τον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και τις ζωές μας. Η διασφάλιση των διασυνδεδεμένων δικτύων είναι υψίστης σημασίας, καθώς τα “τυφλά σημεία” στο IoT και στο OT μπορούν να έχουν εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες. Το μέλλον της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα εστιάσει σε ισχυρά μέτρα για τη διασφάλιση αυτών των τεχνολογιών και της ψηφιακής μας υποδομής. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ασφαλείς πρακτικές ανάπτυξης, τακτικές αξιολογήσεις ασφαλείας και την τμηματοποίηση (segmentation) ενός δικτύου για τον περιορισμό πιθανών παραβιάσεων

Νόμοι και κανονισμοί

Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους στον ψηφιακό κόσμο. Προς το παρόν οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής των νομοθετών για τη διασφάλιση ευαίσθητων δεδομένων, με τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης να οδηγούν σε αυστηρές κυρώσεις. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια εποχή αυξημένου ελέγχου, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη των οργανισμών να δώσουν προτεραιότητα στα μέτρα κυβερνοασφάλειας. Καθώς το ρυθμιστικό τοπίο εξελίσσεται, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα για να παραμένουν σύμφωνες με τις τελευταίες εντολές. Παρόλα αυτά δεν θα αργήσει και η στιγμή που η προσοχή θα στραφεί σε μέτρα που θα αφορούν ιδιώτες.

Ο ρόλος του YubiKey στο μέλλον της κυβερνοασφάλειας

Σε αυτό το δυναμικό τοπίο, μια τεχνολογία έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ως ανεκτίμητη, το YubiKey. Εξελισσόμενο παράλληλα με τις απειλές που ξεπηδούν ανά τα χρόνια, έχει αποδείξει σταθερά την προσαρμοστικότητα, προνοητικότητα και αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Πρόκειται για τη λύση που “μεγαλώνει” μαζί με τις απειλές έτοιμη για να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή προστασίας οργανισμών ή ιδιωτών. Αναμφισβήτητα η θωράκιση και των δύο ξεκινά με πρώτο βήμα να είναι ένα YubiKey και συνεχίζει με την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων ασφαλείας βάσει του βαθμού επικινδυνότητας και των αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ρυθμιστικοί φορείς όπως η ΕΕ καθιστούν πλέον τα φυσικά κλειδιά ως αναγκαιότητα. Εν όψει των κανονιστικών αλλαγών, τα YubiKeys χρησιμεύουν ως αξιόπιστο εργαλείο συμμόρφωσης. Η προσήλωσή τους στα πρότυπα του κλάδου και τα ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας παρέχουν στους οργανισμούς την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να πληρούν και να υπερβαίνουν τις απαιτήσεις.

Πηγή: Quantum computing and post-quantum cryptography

Αποκτήστε το δικό σας→ εδώ

Μοιράσου το άρθρο!

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404