Εκλογική διαδικασία.

Η διασφάλιση αυτή τη στιγμή εξαρτάται στενά από τον ανθρώπινο παράγοντα με τη μορφή του δικαστικού αντιπροσώπου και βέβαια την παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων ορισμένων από τις κομματικές παρατάξεις. Όλη αυτή η κινητοποίηση υπογραμμίζει βέβαια την καχυποψία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην υπάρχουσα μέθοδο, η οποία παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες.

Ανενημέρωτοι ή ελλιπείς εκλογικοί κατάλογοι σε χαρτί, φυσικά δελτία ταυτότητας, εφορευτικές επιτροπές εξοπλισμένες με χάρακα και στιλό και ένα βλέμμα Ηρακλή Πουαρό από τον δικαστικό αντιπρόσωπο για το αν ο άνθρωπος που έχει μπροστά του είναι ο ίδιος με το όνομα στον κατάλογο και το δελτίο ταυτότητας ή αν πρόκειται για τρία διαφορετικά μεταξύ τους πρόσωπα. Δεν τη λες τη διαδικασία και ακριβώς updated, έτσι δεν είναι;

Καινοτoμία με YubiKey.

Παράλληλα ο αναγνώστης του blog μας διάβαζε πριν μερικές ημέρες για την καινοτομία του αυστριακού κράτους να προσθέσει τη χρήση YubiKey στο ID Austria, το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που βασίζεται στο υπάρχον σύστημα υπογραφής κινητού τηλεφώνου της χώρας και στην Bürgerkarte (Κάρτα Πολίτη), επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να ταυτοποιούνται με ασφάλεια και να έχουν πρόσβαση σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες online – εντελώς δωρεάν.

Είναι τεχνολογικά μελαγχολικό να διαβάζεις από τη μια αυτή την είδηση και από την άλλη να διαβάζεις στα ελληνικά Social Media αιτιάσεις για νόθευση και αναξιοπιστία σε ένα εκλογικό σύστημα, που η αλήθεια είναι πως λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο από τα μεταπολεμικά χρόνια . Προφανώς δεν μπορούμε σαν blog να υιοθετήσουμε σενάρια συνωμοσίας περί νοθείας και άλλων υποθετικών, είναι όμως αλήθεια ότι οι πλέον αποστομωτικές απαντήσεις έρχονται από το μέλλον και τη Yubico.

Aδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Φανταστείτε λοιπόν μια εκλογική διαδικασία, όπου κάθε εκλογικό κέντρο θα διαθέτει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, οι πολίτες – ψηφοφόροι θα προσέρχονται με τις ταυτότητες στο wallet application της Κυβέρνησης ή με τις έξυπνες id cards τους και με ένα αξιόπιστο φυσικό σύστημα MFA θα πιστοποιούν το προφανές, ότι δηλαδή υπάρχει η απαραίτητη ταυτοπροσωπία. Η δικαιολογία ότι «υπάρχουν και ηλικιωμένοι μη εξοικειωμένοι με τη διαδικασία» πρέπει κάποτε να εκλείψει, από τη στιγμή που είναι ενεργή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση , υπηρεσία που χρησιμοποιείται πολύ συχνότερα από την εκλογική διαδικασία.

Έστω κι αν δεν γεννήθηκε η εκλογική κυβερνοασφάλεια στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, μπορούμε να ακολουθήσουμε το αυστριακό πρότυπο όπου οι πολίτες μπορούν πλέον να πιστοποιούν την ταυτότητα τους μέσω NFC (ανέπαφα) ή USB μέσω των YubiKeys που αντιπροσωπεύει η Smart Management στην Νότια Ευρώπη. Και κάπως έτσι να ηττηθούν τεχνολογικά τα εκλογικά παρατράγουδα από ένα σύγχρονο και τεχνολογικά ενημερωμένο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μοιράσου το άρθρο!

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404