Οι παραβιάσεις δεδομένων και οι επιθέσεις στο διαδίκτυο είναι πολύ συχνές.

Είναι γεγονός πως μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας είναι online στο διαδίκτυο. Είτε πρόκειται για την εργασία μας είτε για την διασκέδαση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 συνηγορεί σε αυτό. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο πολλές φορές αγνοούμε ή ξεχνάμε και αυτό είναι η κυβερνοασφάλεια. Αποτελεί ολοένα και πιο επιτακτική ανησυχία τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις. Σε ένα τοπίο όπου οι παραβιάσεις δεδομένων και οι επιθέσεις στο διαδίκτυο είναι πολύ συχνές, η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών είναι απαραίτητη.

Ασφαλώς μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις είναι “Από που ξεκινάω;”. Η απάντηση είναι απλή, ας εξετάσουμε όμως τα δεδομένα από την αρχή.

Ας δούμε ένα γρήγορο παράδειγμα για να γίνει ξεκάθαρη η χρήση ενός YubiKey. Οι περισσότεροι όταν συνδέεστε με στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας ακολουθείτε την παρακάτω διαδικασία:
1) εισάγετε username και password
2) περιμένετε να λάβατε SMS με έναν μοναδικό κωδικό ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται όντως για εσάς.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει κάποιον άλλο τρόπο ταυτοποίησης, για παράδειγμα γεννήτρια κωδικών, push notifications και λοιπές. Όπως δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν λανθασμένα πως έχουν κάνει την σωστή επιλογή για την ταυτοποίηση τους. Αξίζει να διαβάσετε εδώ για την υπεροχή ενός YubiKey σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές MFA.

Τι είναι το YubiKey;

Με πολύ απλά λόγια το YubiKey είναι μία μικρή συσκευή που χρησιμεύει ως δεύτερος παράγοντας ελέγχου ταυτότητας για τη σύνδεση σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως τα e-mails, τα social media, e-banking και πολλές άλλες. Μοιάζει με τα γνωστά “φλασάκια” USB και μπορεί να συνδεθεί εύκολα σε υπολογιστή ή κινητή συσκευή. Όταν πρέπει να γίνει η ταυτοποίηση, ο χρήστης απλώς “κουμπώνει το φλασάκι” και συνδέεται επιτυχώς.

Πλεονεκτήματα του YubiKey.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του YubiKey όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την προηγούμενη παράγραφο είναι η απλότητά του. Η ρύθμιση της συσκευής είναι απλή και δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Επιπλέον, το YubiKey δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέρη όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη ή μη διαθέσιμη. Αυτό το καθιστά ιδανική λύση για μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν τους πόρους για να επενδύσουν σε πιο σύνθετα μέτρα ασφαλείας.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του YubiKey είναι η ευελιξία του. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα λογισμικών, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac OS, Linux και Android, καθιστώντας την ευέλικτη λύση για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πολλαπλές συσκευές και λειτουργικά συστήματα. Επιπλέον, το YubiKey υποστηρίζει μια ποικιλία πρωτοκόλλων ελέγχου ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων των OTP, U2F και PIV, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ίσως το πιο σημαντικό, το YubiKey παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας καθιστώντας τις παραβιάσεις δεδομένων και τις υποκλοπές των λογαριασμών απο τους χάκερ αδύνατες. Ενώ οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να κλαπούν ή να τους μαντέψει κάποιος, το YubiKey παράγει έναν μοναδικό κωδικό για κάθε προσπάθεια σύνδεσης, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Θέτοντας έτσι το YubiKey ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να χτίσουν την κυβερνοασφάλεια τους αλλά δεν γνωρίζουν από που να ξεκινήσουν.

Ως ένα πρώτο επίπεδο ασφάλειας, αποτελεί τον “άσσο στο μανίκι” των χρηστών αφού πρόκειται για value for money αποτελεσματική επιλογή για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις. Εκτός από την παροχή πρόσθετης προστασίας από επιθέσεις, το YubiKey μπορεί επίσης να δώσει στους χρήστες ηρεμία, γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες τους είναι πιο ασφαλείς από ό,τι θα ήταν με έναν απλό κωδικό πρόσβασης ή με άλλες MFA επιλογές.

Έτοιμοι για το 1ο βήμα προς την κυβερνοασφάλεια σας;

Μοιράσου το άρθρο!

Εγγραφή newsletter.

Νέα, προσφορές και συμβουλές.

Θέλεις βοήθεια να διαλέξεις YubiKey;

κάλεσε στο 2312 202 404